Jeg klarte det, og …

Forrige uke testet jeg viljestyrken på å kutte ut noe av det beste jeg vet. KAFFE! En uke uten var faktisk lettere enn jeg trodde. De interessante oppdagelsene kom uken etter, da jeg begynte å drikke kaffe igjen.

Oppdagelser uke 1

Å bytte ut kaffe med te ble mye enklere enn jeg trodde. Kan hende travle dager bidro til det. At det var te i koppen i stedet for kaffe, gjorde ikke morgenstunden mindre magisk. Jeg var ikke overrasket over det! Som voksen har jeg drukket 4+ kopper kaffe hver dag, så det jeg var mest nysgjerrig og forberedt på var abstinenser. De meldte sitt fravær. Kan hende jeg sov litt bedre om natten til og med.

Mandag morgen våknet jeg med tanken om at dette var da lett! Var fornøyd med vel gjennomført test-uke! Jeg klarte det! Strategiene mine funket! Målet var å teste viljestyrken. Jeg har vilje!

Planen var å returnere til kaffedrikking og jeg gledet meg til første kopp – min favoritt – en dobbel cappuccino fra With Brød & Kaffe.

Historien kunne fort endt her …

Uventede oppdagelser i uke 2

En ukes «stunt» viste seg å ikke være så vanskelig. Det interessante er det som skjer uken etter:

Jeg nyter den første koppen med cappuccino i solveggen på With Brød & Kaffe. Kroppen er litt «høy». Jeg har klart målet. Er i farta. Kjører hjem tidlig ettermiddag for å nyte den første presskannen med kaffe på verandaen. Den skal virkelig nyyytes!!!

Solen skinner. Øynene hviler på vannet. Tjelden flyr lavt. Måker i parringstid. Den dempede lyden av fuglekvitter. Jeg lukker øynene. Puster. Lander. Nyter den første koppen. Starter på den andre. Så blir jeg oppmerksom:

 • Hjertet banker fortere. Pulsen har økt. Men jeg sitter jo stille?
 • En svak indre skjelving. Som når jeg fryser. Men, jeg er jo varm?
 • Et minne fra en samling i Spania dukker opp. Kelnerne rister på hodet over hvor mye kaffe vi nordmenn drikker.

Hva skjer i kroppen? Dette la jeg ikke merke til da jeg drakk te. Hvor mye (eller lite) kaffe er bra for kroppen min tro? Har kroppen det bedre med te? Spørsmålene farer gjennom hodet. Nå blir jeg virkelig nysgjerrig. Dette må jeg finne ut av. Bestemmer meg for at den kommende uken skal jeg teste annenhver dag med kaffe og te.

I dag er det fredag. Jeg har hatt to dager med kaffe og to med te. Hva jeg oppdaget? Det er ingen tvil: Kroppen min «stresser» når jeg drikker for mye kaffe og dagen startes bedre på te. Fremover blir det mindre kaffe og mer te. Pulsen går ned og jeg sover bedre når jeg bytter ut kaffen med te!

Så hva oppdaget jeg?

 • Det var ved tilbakeføringen av kaffe at effekten i kroppen ble tydelig.
 • Når jeg er i farta er jeg ikke like oppmerksom på kroppens signaler.
 • Det er når jeg roer ned og «lander», at jeg er oppmerksom og legger merke til det som skjer.
 • Min «sannhet» om at jeg våkner og får mer energi til dagen med morgenkaffe er bare tøv.
 • Og, – det finnes mye god latte laget på te.

Strategiene mine funker …

 • Forplikter meg: Forteller det til andre. Sammen får vi til mer.
 • Babysteps: Trener på en liten handling.
 • Byttetriks: Bytter den gamle vanen ut med noe annet.

… men nå vil jeg legge til flere:

 • Teste mer: For å erfare, – det er først da jeg vet.
 • Være oppmerksom: Ikke bare løpe fort og følge planen blindt (forutinntatt). Stoppe mer opp, være oppmerksomt tilstede (åpen) for å legge merke til hva som faktisk skjer.

Det er da oppdagelsene kommer!

Neste uke:

Denne uken har jeg testet viljestyrken på «et stunt» – en endring i en kort periode.

Neste uke skal jeg jeg teste endringsviljen på:

 • Hva skal til for å endre en vane helt?
 • Hva skal til for å opprettholde den nye vanen over tid?
 • Hvorfor er det så vanskelig, selv om jeg vet det er bra?

*****

Dette skrev jeg før test-uken: Har jeg viljestyrke?

Dette skrev jeg nyttårsaften: Nye vaner