Har jeg viljestyrke?

Hodet vet det! Dette bør jeg gjøre! Dette får jeg til! Bare gjør det! Så lett å tenke. Så mye vanskeligere å gjennomføre! Hvorfor er det vanskelig å endre en inngrodd vane? Kan viljestyrken trenes opp som en muskel? Vilje-muskelen? Dette må jeg teste!

Å kunne endre og tilpasse seg må til for å holde seg konkurransedyktig i arbeidslivet. Motstandskraft, fleksibilitet og agility er på tredje plass i Future of jobs forventninger i det fremtidige arbeidsliv.

Fra håndballen har jeg erfaring fra å trene (automatisere) på forhånd, slik at når det virkelig gjelder (NM-finalen) er handlingen automatisert. Kan vilje-muskelen trenes opp og automatiseres på samme måte?

«Viljestyrke er evnen til å kontrollere handlinger, følelser og lyster, og evnen til å motstå fristelser (McGonigal 2012)». Ifølge NHI kan den trenes som en muskel.

Morgen kaffen

Se for deg den første stunden om morgenen. Nettopp stått opp. Ikke helt våken. Sitter på terrassen med en kopp nytrukket kaffe i hendene mens de første solstrålene treffer huden. For meg er det dagens beste øyeblikk. Hverdagslykke! Er det noe jeg virkelig setter pris på og ikke har lyst til å endre så er det den.

Samtidig så er jeg nysgjerrig. Er det kaffen eller stunden som er viktigst? Trenger jeg egentlig kaffen? Eller har den blitt et symbol/en vane/en avhengighet? Hva hadde skjedd om jeg byttet ut kaffen med te? Neste uke tester jeg ut det! Fra mandag til søndag byttes kaffen ut med te!

Min strategi for å lykkes:

  • Forplikter meg: Forteller det til andre.
  • Babysteps: Trener på en liten handling.
  • Byttetriks: Bytter den gamle vanen ut med noe annet (te).

Har du en vane du har lyst til å endre?

Link tidligere blogg: Nye vaner