Å gi slipp

-Det fungerer ikke i jobben lengre! Samtidig er det så vanskelig å si opp! Vanskelig å gi slipp! Hvorfor er det sånn? Gjennom 10 års jobberfaring i utlandet har Thomas Græsholt i Tønsberg Inkluderer sett at i noen andre land er dette annerledes. Folk blir ikke når jobben ikke fungerer lengre. De sier opp! Norge er trolig det landet i verden hvor det er tryggest å hoppe etter nye muligheter. Allikevel er det mange som ikke tørr å gi slipp. De niholder på jobben og går glipp av nye muligheter. Hvorfor velger de det?

Det er en entusiastisk Thomas som møter meg på Drivhuset, NAV Ung sin arena for å forhindre ungt utenforskap. Han er her for å koble ungdom med jobb i bedriftene i Tønsberg Inkluderer. – I dag ble det en match, gløder Thomas! Han brenner for å inkludere enda flere ressurser i arbeidslivet!

Like mye brenner han for at den enkelte følger hjertet og tar i bruk mer av egne kvaliteter og kreativitet, og energien det gir! Å bli i en jobb som ikke fungerer kan gå på helsa løs og føre til langvarig utenforskap. Det er sløsing med livskvalitet og ressurser!

AS Norge trenger folk som jobber med noe de ønsker!

Har du selv erfart å gi slipp?

-For min del har det oftest vært ytre hendelser jeg ikke kunne styre som har dyttet meg til å gi slipp og se etter nye muligheter:

 • Da finanskrisen nærmet seg i 2008 drev jeg et konsulentfirma. Jeg skjønte at det var risikofullt og lurt å se etter noe annet og solgte meg ut. Det ledet meg til nye muligheter innen HR på et hotell.
 • I 2014 skulle hovedkontoret flyttes til Amsterdam. Det var ikke riktig for meg å flytte med. Jeg ønsket å finne ny mulighet i Norge, var åpen for innspill, brukte nettverket og kom i kontakt med noen som skulle starte rekrutteringsselskap i Oslo. Det var en perfekt match, da rekruttering har vært mitt fagfelt siden 2002 og som gründer stortrives jeg i oppstart av prosjekter.
 • Så kom Corona og vi mistet oppdrag. Firmaet ble avviklet og jeg søkte nye muligheter. Fikk da henvendelse fra NAV Tønsberg om å bli med i et inkluderingsprosjekt, Tønsberg Inkluderer, som jeg fortsatt er en del av. Dette var også en god match, da jeg er en typisk sosial entreprenør, som brenner for inkludering og gi alle en mulighet.

Hvordan var disse karriereovergangene for deg?

-Jeg hilste nok på usikkerheten i starten og ble dyttet ut av komfortsonen. Men, jeg er nok gründer i hodet, og gründertankesett som nysgjerrighet, problemløsning, læringsorientering (lære av feil) og inkludering av nettverket mitt, har nok gjort det mindre skummelt for meg å gi slipp. Dette sier karen som inspireres av Elon Musk og Richard Brandson. Funfact: Thomas var skuespiller i filmen 22. juli 😊

-Selv om jeg startet min yrkeskarriere som selger, og har hatt mesteparten av mine jobber innen IT og HR, så ligger nok oppstart av nye bedrifter hjertet mitt nært. Jeg har gründet 9 bedrifter og håper den nyeste gründerdrømmen blir en realitet, hvor mobilnett og solcelledrevet lensepumpe skal bidra til at jeg slipper å finne båten min under vann flere ganger.

Tønsberg Inkluderer – en suksesshistorie

For 2 år siden valgte Thomas å bli med i oppstarten av Tønsberg Inkluderer.

– Denne tiden har vært veldig spennende og givende. Prosjektet har fått stor respons. En viktig suksessfaktor er det gode samarbeidet med kommunen, Tønsberg-livet og Næringsforeningen, og ikke minst bedriftene.

-Det jeg er mest stolt av er det store engasjement hos bedriftene som er med og inkluderer. De strekker seg langt. Som eksempel kan jeg nevnte en bedrift som egentlig ikke hadde behov, men allikevel valgte å skape en arbeidsplass for en person. Ingen av oss kan gjøre alt, men vi kan alle gjøre noe for noen.

Lurer du på hva som er Thomas store drøm? – At kongen nevner Tønsberg Inkluderer i Nyttårstalen!

Hva er dine tips til de som er i en jobb som ikke fungerer?

-Vi har nettopp kommet tilbake til jobbhverdagen etter juleferien og vi er i ett nytt år. Det gir en fin anledning til å reflektere over; – hvordan har jeg det i jobben egentlig?

 • Kan hende du er en voksen arbeidstaker, har gått inn i et spor og er usikker på om det er mulig å finne noe annet?
 • Kan hende du er vant til det trygge og synes det er skummelt å hoppe ut i det ukjente, og fallhøyden oppleves stor?
 • Kan hende du har andre å skylde på. Jobben eller sjefen?
 • Kan hende du allerede står utenfor arbeid, eller frykter hva som kan skje hvis du havner uten arbeid, frykter å miste nettverket og kjenner på behovet for å høre til?

Mine tips:

 • Vær først og fremst ærlig med deg selv. (Er jeg der jeg ønsker å være?)
 • Det er skummelt å forlate det kjente og gå utenfor komfortsonen. Hent frem motet og gjør det allikevel!
 • Unngå å skylde på andre. (Hva er jeg ikke så fornøyd med? Er det arbeidsoppgavene? Kollegaene? Sjefen? De fysiske lokalene, reisevei?)
 • Ta styringen over din karriere tilbake. (Kan du nå dine mål der du er? Lag en liste over de karrieremålene du har satt deg og hvilke arbeidsoppgaver du liker og de som tapper deg for energi. Snakk med din nåværende leder om det er mulig å gjøre mer av det du liker best og se om det er mulig å lage en karriereplan som passer dine mål. Nye arbeidsoppgaver og karrieremål kan gjøre deg lykkelig der du allerede er. Om ikke det lar seg gjør, tør å ta valg om å bytte)
 • Ta makta tilbake ved å velge at du har et valg (Paul Moxnes).
 • Tenk gjennom hva som skal til for å gi slipp? (Snakk med andre som har gjort valget, snakk med andre som gjør det du har lyst til å gjøre. Sjekk dit nettverk via for eksempel LinkedIn og se om du kan finne inspirasjon for ett aktivt bytte av bransje og karriere.)
 • Hent nysgjerrigheten tilbake. Hvilke nye muligheter finnes der ute?
 • Let etter det som interesserer deg og som gir deg energi. Unngå det som tapper.
 • Følg hjertet. Se etter muligheter. Se etter en jobb som interesserer og gir deg energi og motivasjon. Det gir deg livskvalitet, men er også det AS Norge trenger.
 • Jeg forstår at jobben du har gir følelsen av trygghet. Samtidig følger det noen ganger risiko med å bli. Dette er individuelt og avhenger av kontekst. (Forskning sier noe om dette, – se video nedenfor).

Ta styringen!

Ønsker du å bli en Tønsberg Inkluderer Bedrift? Ta kontakt med thomas.gresholt@nav.no

Ønsker du karriereveiledning? Ta kontakt med linda@karriereloft.no for en uforpliktende prat.

Gründertankesett er grunnleggende i karriereveiledningen til Karriereløft.

«Don´t jump too soon, but don´t get stuck». Her er professor Herminia Ibarras 7 råd ved karriereskifter: