Hvordan inkludere flere i jobb?

«Tuuusen takk! Nå har jeg fått troa på fremtiden tilbake», sier en av deltakerne mens hun gir Kjersti den hjerteligste klem. Kjersti og jeg har «en fot i bakken» på Bydelshuset. Team 1 er ferdig med sine 10 uker, og jeg har nettopp hatt første samling med Team 2. Tårene lurer i øyekroken på oss begge. Det er slike opplevelser som driver Kjersti til sosialt entreprenørskap og prosjekter som Lunsjfolk, og meg til å ville være en del av det.

Hva er prosjekt Lunsjfolk?

Da Fylkeskommunen lyste ut tilskuddsmidler til inkludering og redusert utenforskap, kjente Kjersti at navnet hennes «stod i panna» på søknadsteksten. Med full jobb og påbegynt masterstudie i innovasjon og ledelse hadde hun egentlig ikke tid. Men, du vet, det hjertet er fullt av … og med hjerte for sosialt entreprenørskap, endte det med både søknad og innvilgelse av midler til prosjekt Lunsjfolk. Da Kjersti spurte meg om å bidra med karriereveiledning var jeg ikke i tvil! Å få være med og teste nye måter å samarbeide på for å bidra til at ressursene til unge voksne ikke faller utenfor, men inkluderes i arbeidslivet, – det er meningsfullt det!

Ideen i prosjektet er å gi unge voksne 10 ukers lønnet arbeid hvor de produserer lunsjbokser som selges til bedriftene i Tønsberg. I denne perioden bygger de jobbkompetanse og jobberfaring i team.

Målet i prosjektperioden er å gi 24 unge voksne denne muligheten, samt markedsføre lunsjboksene for å nå en omsetning som gjør Lunsjfolk økonomisk selvgående, for å på sikt kunne gi mange flere denne muligheten.

Hvem er deltakerne?

Team 1 er nettopp ferdige med sine 10 uker. Gjennom karriereveiledningen har jeg blitt kjent med et fantastisk knippe ressurssterke og læringsvillige unge voksne fra Ukraina, Syria og Tyrkia. De har kun vært i Norge fra noen måneder til maks 2 år. Flere snakker allerede godt norsk. Noen går fortsatt på norskopplæring. Bare i løpet av disse ukene har språkferdighetene blitt betraktelig bedre 🙂

Bogdan er den sosiale, kreative og læringsvillige med lidenskap for fotografering. Han ønsker å jobbe som barista, bartender, fotograf, eller datamaskinmontør. Drømmen er å åpne eget fotostudio. Her er link til hans portfolio.

Alisa er den sosiale, kreative og strukturerte som er rå på å organisere, gjerne i Excel. Hun ønsker å jobbe som barista, kontormedarbeider, administrasjon eller noe kreativt. På sikt er drømmen å jobbe med det kreative, så hun har egen portfolioside og har meldt seg på kurs i design.

Alla er den målrettede, energiske og sosiale, med lidenskap for sport og kundeservice. Hun har VM-bronse i fekting og erfaring fra Jysk i hjemlandet. Det hun ønsker er en heltidsjobb hvor hun kan jobbe med kundeservice. Den store fremtidsdrømmen er å bli fektetrener.

Hammouda er den arbeidsomme og læringsvillige humørsprederen som ønsker en jobb hvor han kan bidra, lære nye ting og møte nye mennesker. Han har jobbet flere år som sveiser, og drømmer på sikt om å kunne jobbe med det.

Muhammet er den glade og energiske som liker folk, mat og atmosfæren i et kjøkken. Han trives med å kjøre bil og levere varer, eller jobbe som barista og lage god kaffe til kundene. Han har også stor interesse for elektro og datateknologi. På lang sikt er drømmen å bli elektriker.

Hvordan du kan bidra?

  • Har du muligens en jobb å tilby noen i Team 1? Ta gjerne kontakt med Kjersti så formidler hun kontakten videre.
  • Har du mulighet til å kjøpe Lunsjbokser til dine ansatte? Ved å kjøpe Lunsjbokser bidrar du til at Lunsjfolk kan fortsette etter prosjektperioden, og dermed gi enda flere unge denne muligheten. Bestilling kan sendes til post@bydelshuset.no.

Vil du høre mer om våre erfaringer?

Vi tror mange bedrifter ønsker å bidra til mangfold og inkludering. Utfordringen er: Hvordan gjør vi det?

Torsdag 11.04. fra kl. 08.30 – 10.30 inviterer vi derfor til gratis foredrag/workshop for å dele erfaringer og verktøy som kan bidra til det.

Aurora Nereid fra Internasjonale Horten har erfaring med kompetanseheving for arbeidsgivere som har rekruttert mangfold. Med utgangspunkt i Erin Meyers modell for å forstå arbeidskulturer vil hun vise hvordan jobbe med mangfold i praksis. Fun fact: Erin Meyer kommer til Oslo Business Forum til høsten.

Kjersti With vil dele sine erfaringer med å være sosial entreprenør og prosjekt Lunsjfolk.

Klikk her for mer informasjon og påmelding.

Sammen får vi til mer!