Jeg er mamma, men fortsatt Marte!

For tre år siden ble 32 årige Marte Smistad mamma. Den tidligere håndballspilleren i Flint har også drømmejobb i Norges Håndballforbund. – For meg kjennes det ikke riktig å legge bort mange sider av meg selv fordi jeg har blitt mamma. Jeg trigges veldig av utfordringer og har en «drive» som må få utløp. Hvis ikke er jeg ikke en god versjon av meg selv, hverken for meg eller andre. Jeg elsker jobben min og å være med kjæresten, sønnen, familie og venner. Samtidig ønsker jeg å trene Flint Rekrutt, trene selv og pusse opp huset. Alt er viktig! Alt er gøy! Men, tidsregnskapet går ikke opp. Jeg står i spagaten! Hvordan kan jeg ta styringa på det nye livet tilbake, avslutter en munter og besluttsom Marte.

I første samtale benytter vi livshjulet (livet delt i 8 kakestykker) for å sette ord på situasjonen her & nå. Idet vi er ferdige med gjennomgangen begynner Marte å le. Det ble så visuelt. Er ikke til å unngå å se. Hun har puttet alt for mye inn i hvert av kakestykkene. Det er rett og slett ikke plass! – Det er ikke rart jeg står i spagaten, flirer Marte av aha`ene som lyser mot henne.

Balansekunst

-Jeg ser på meg selv som ganske bevisst og reflektert, og prøvde å finne løsninger selv, men stod rett og slett fast. Fant ingen løsning. Vendepunktet kom da jeg satt i bilen og hørte to coacher snakke om «work-life balance» i en podkast. Temaet traff, og jeg skjønte at jeg ikke trenger å finne løsningen alene. Her er hjelp å få! Før jeg gikk ut av bilen hadde jeg sendt mail til deg Linda, og nå er vi godt i gang med Innsjekkprosessen til Karriereløft.

Bestillingen er klar; – komme meg fra «spagaten» til «work-life balance»!

-Håpet er å lande mine prioriteringer som kjennes riktige i magen, slik at jeg står støtt i valgene jeg tar nå. Og, så hadde det jo vært gøy om jeg fikk fjernet noen skylapper og oppdaget noen «sannheter» om meg selv underveis i løpet også da, legger hun kjapt til.

Bevisste valg

-Allerede etter tre samtaler var jeg mer bevisst. Hjernen min går på høygir, så det er godt å ha en utenfra som stiller spørsmål som hjelper meg å reflektere høyt. Vi bruker også praktiske oppgaver som viser situasjonen klarere. F.eks. livshjulet som viste så tydelig hvor ubalansene var og jeg har allerede gjort grep.

-Et annet eksempel er TedTalk`en om Multipotentialites. Nå forstår jeg bedre driven jeg har etter hele tiden å lære og oppleve noe nytt. Jeg er en dame med stor kapasitet som liker det meste, liker ikke å gå glipp av noe eller si nei, og som har Isabelle Ringnes, Anita Krohn Traaseth og Pippi som forbilder. Det er ikke rart det blir for mye. Hvordan kan jeg tøyle min drive? Jeg må si mindre JA og mer NEI!

Livets overganger

-Da jeg ble mamma gikk livet over i en ny fase. Jeg har forsøkt å finne balansen, men har ikke lykkes i å lande helt i «hvem er jeg nå».

-Jeg er trygg på at jeg vil jobbe der jeg jobber. Det jeg jakter er en bedre balanse, sier håndballspilleren som via sykepleieryrket fant veien til drømmejobben i Norges Håndballforbund. Håndballen og toppidrettslivet har alltid gått foran alt annet. Jeg elsket det. Samtidig ser jeg hvordan jeg alltid har prioritert meg selv. Da jeg ble mamma var det en annen som tok over sjefsrollen og bestemte over tiden min, i tillegg til at nå går det utover noen hvis jeg er mye borte. Da kjenner jeg på samvittigheten.

Den vanskeligste overgangen

-Det første året gikk overraskende fint. For meg var det nok overgangen fra mammaperm til barnehage som ble den vanskeligste. I august 2022 fikk jeg det nye livet i fleisen. Da var det tilbake til A4-livet, med morgenstress, henting og levering. Vi måtte lage oss nye rutiner. Selv om jeg er rå på strukturer og planlegging, kom jeg aldri i mål med to-do-listene og begynte å lure på hvordan jeg skulle få dette til. Sakte, men sikkert skled jeg ut i «spagaten».

Arbeidsgiver var fin da jeg begynte å jobbe igjen. Utfordringen var at jeg følte at alle, meg selv inkludert, forventet at jeg skulle komme tilbake slik jeg var før. Det var overveldende å kjenne på krysspresset, aldri strekke til hverken her eller der, ikke klare å innfri forventningene. Det var for store sko å fylle, og det har heldigvis gått seg til. I ettertid ser jeg at det handlet mest om de urealistiske forventningene jeg hadde til meg selv.

Nå gir jeg mer faen – det er umulig å få til alt!

Hvordan ser du for deg fremtiden?

-Jeg føler at mange av drømmene mine har/er i ferd med å bli realisert. Her & nå kjennes det så riktig det jeg går inn i. Jeg har samboer og barn, vi har hus og jeg har en jobb jeg elsker. Vi har prioritert og fått til veldig mye de siste 3 årene. Vi er i prosess med å lande hvordan vi vil leve livet etter å ha fått barn, hvem vi vil være som foreldre og latt Matheo få tillit til og bli glad i flere enn oss. Det er jeg godt fornøyd med.

-Det gir meg også mye å kunne være med Flint Rekrutt. Håndball er fortsatt en stor del av meg! Det gir meg drive og identitet. De er en flott gjeng som ikke alltid helt tror på seg selv. Jeg har vært der selv. Vet hvor mye det betyr og vil så gjerne dele mine erfaringer med dem. Få de til å forstå at det er ikke så farlig.

-Det jeg må passe på er å ikke bli for selvrealiserende. Jeg skal ikke jobbe like mye, gjerne ha fri i helgene! Jeg vil ikke ubevisst falle tilbake til «Marte i monitor»! Det er det ikke rom for nå.

-Noe jeg har oppdaget er at jeg liker godt og setter stor pris på i denne fasen i livet, er fleksibiliteten hjemmekontor gir. Det gir meg muligheten til å få til mer, og gjør meg både til en bedre person og arbeidstaker.

-Jeg har lyst til å få til begge deler og jakter balansepunktet hvor jeg får til det. De valgene jeg tar videre nå vil være basert på hva jeg lander etter Innsjekkprosessen. Jeg er helt sikker på at balansepunktet som er riktig for meg vil komme tydelig frem, og jeg er villig til å gjøre innsatsen for å få balansekunsten til å gå opp. Jeg er helt sikker på at det går, avslutter Marte bestemt.

Hvilke tips vil du gi andre i samme situasjon?

  • Tørr å ta kontakt med en ekstern! Du gjør det ikke bare for deg selv, men også for familien. Du er så viktig for familien. Tørr å ta tak i og prioriter deg!
  • Det prosessen handler om er å ta en innsjekk med deg selv, for så å sortere og ta bevisste valg om hva du vil nå, med de nye forutsetningene.
  • Det jeg synes er utrolig fasinerende er at hver av oss er unike og vi har ulike reiser. Uansett utgangspunkt så handler det om å jakte det som kjennes riktig for deg. Det finnes ikke et svar som er riktig for alle.
  • Jeg tror mange kan blir usikre på om de skal fortsette i en krevende jobb når man kjenner på spagaten, fordi man ser ingen løsning.
  • Det jeg håper jeg har inspirert til er at det er verdt det og mulig å jobbe for å få til begge deler med god samvittighet!

Hilsen en mamma med drive og ambisjoner

Vil du bli med på worksop om matrescence – det å bli mamma kombinert med karriere? Lese mer her

Vil du vite mer om Innsjekkprosessen til Karriereløft: Les mer her

Ta gjerne direkte kontakt for en uforpliktende prat:

Linda Jensen

Mobil. 99 40 58 06

Epost: linda@karriereloft.no