Skal du søke på ny jobb?

Da har André noen tips til deg! I mai søkte han på ny jobb, og er ikke i tvil om hva som gjorde at han «rulte» både søknad og intervju: – Vi har så lett for å tenke at dette burde jeg klare selv, skal ikke bry andre, men mitt klokkeklare tips er å tørre å be om profesjonell hjelp til forberedelsene. Du kommer ikke til å angre, avslutter André.

Dagen etter at André var på intervjuet vi hadde forberedt ham til, kommer han opp trappa med veivende armer og et stort vantro glis. – Dette er helt sykt! For første gang har jeg ikke gruet meg til et intervju og jeg følte meg helt rolig, selvsikker og tydelig under samtalen. Det er ikke en ting jeg ville gjort annerledes! Jeg vet det er fordi vi forberedte meg så godt, men det føles nesten som om jeg har jukset! Denne tjenesten må vi dele med flere i en blogg, Linda. Det funker! – understreker han.

André og jeg har samarbeidet om bilder, filmer og innhold til Karriereløfts hjemmeside siden vi satt på Gründerhuset Hi5 under Korona. Vi har også laget Podkasten «Dønn Ærlig» sammen. Han har blitt godt kjent med mine kunders historier.

Selvinnsikt gav selvtillit

De siste årene har han også testet tjenestene selv. Det startet med at han tok hele Innsjekkprosessen, og de siste årene har han tatt «Mini Innsjekk». – Det er som å skrelle løken. For hver innsjekk kommer jeg enda mer til kjernen av hvem jeg er, hvem jeg ikke er og hva jeg vil. Denne selvinnsikten gav meg en forbausende ro og selvsikkerhet inn i søknadsprosessen, fortsetter André.

Jeg hoppet på «et tog» som kom

-Etter 5 år som freelancer dukket det opp en jobbmulighet som var så kul. Navnet mitt stod «i panna» på søknadsteksten og jeg måtte bare søke! I løpet av livet kommer det noen tog, og så må vi velge om vi skal hoppe på eller la være. Dette toget kom fort og med omfattende arbeid som skulle leveres på kort tid. Selv om det ble «stang ut» denne gangen (ble innstilt som nr. 2), er jeg veldig glad jeg hoppet på dette toget. Jeg lærte så mye, understreker han.

Få profesjonell hjelp til forberedelsene

-Det var nervepirrende å skulle inn i en jobbsøkerprosess for første gang på lenge. Jeg var veldig usikker på hvordan jeg skulle gå frem. Da var det nyttig å ha fått selvinnsikter gjennom Innsjekkprosessen, men også å ha din hjelp tilgjengelig der og da. En samtale med deg i forkant, hvor vi husket opp igjen mine kjernekvaliteter og brukte kjernekvadranten til å sette ord på hvordan jeg matchet nøkkelkvalifikasjonene de etterspurte, gjorde meg selvsikker og tydelig i «innsalget» av MEG i søknad og intervju. Det sparte meg for masse tid, hodebry og usikkerhet.

-Det var også deilig å innse at det ikke ensidig handler om å treffe på egenskapene de etterspør til stillingen, men også å avklare om det er match begge veier. Maktbalansen ble vannet ut da jeg skiftet fokus fra hva de ønsket til hva jeg kan tilby. Jeg var til og med såpass trygg at jeg turte å stille motkrav som var viktige for meg. Hvis de ikke kjøper det jeg selger (den jeg er), så vil jeg ikke ha jobben heller. Endringen til dette tankesettet var ganske vill å komme til!

Hva var mest utfordrende ved å søke ny jobb?

-Det handlet om mange ting, men mest om å strukturere og vinkle det jeg ville si. For å kunne gjøre det, er det en del du må ha forstått om deg selv først. Det er denne forståelsen jeg fikk gjennom Innsjekkprosessen, som hjalp meg å grave i og sette ord på meg. Jeg fikk AHA`er og «unlocket» en dypere forståelse av meg selv som jeg aldri før har hatt. Dette hadde jeg ikke klart å oppdage alene!

Hva oppdaget du om deg selv i søknadsprosessen?

-Jeg ble oppmerksom på hvor viktig forberedelsene er. De gjorde meg trygg og selvsikker. I etterkant satt jeg igjen med følelsen av at jeg var godt forberedt og ikke kunne gjort noe som helt annerledes. Dette er kanskje det viktigste!

-Det jeg imponerte intervjuer mest med, var tydeligheten og sammenhengen mellom mine styrker og svakheter. Det viser selvinnsikt. Denne innsikten og tydeligheten fikk jeg da vi utforsket mine kjernekvaliteter i kjernekvadranten.

-I intervjuet fikk jeg de spørsmålene vi hadde terpet på. Jeg måtte smile litt av det. Fikk nesten følelsen av å ha «jukset», men det handlet bare rett og slett om at jeg hadde gjort jobben og forberedt meg godt!

-Jeg oppdaget at jeg har utrolig mange artige ressurser innabords. Det har også blitt tydeligere for meg at jeg er en fri fyr, men som egentlig har et større behov for struktur, team og mennesker rundt meg enn jeg trodde.

-Det er veldig fint og nødvendig å ha noen å sparre med. Det er generelt smart, men når du velger en proff som har målrettede verktøy og metodikk, så får du maksimalt ut av det.

-Gjennom Innsjekkprosessen og samtalene med Linda har jeg fått verktøy og selvinnsikt som jeg kommer til å ha glede av hele livet ut. Ved å teste meg selv ut mot denne stillingen fikk jeg enda mer selvinnsikt. Det viste seg til slutt at det ikke var dette jeg ville, og jeg ble innstilt som nr. 2, men jeg lærte så mye av erfaringen, og hva som er viktig for meg, at jeg ville ikke vært denne erfaringen foruten.

Hvordan er det å være deg akkurat nå?

-Jeg har blitt mye tydeligere på hva jeg ønsker å fokusere på fremover og hva jeg ikke brenner for. Dette gjør det mye lettere å si NEI uten bortforklaringer.

Jeg setter mye mer pris på å ha muligheten til å drive for meg selv, og fordelene med det. Samtidig har jeg også innsett at jeg trenger aspekter av trygghet, og vil gjøre noen endringer i driften og hvem jeg samarbeider med fremover for å oppnå det.

Noen siste tips:

  • Gjør jobben før du søker. Å søke jobb er skikkelig hardt arbeid. Det er både skummelt og krevende å svare godt på hvem man er/ikke er og hva man har å selge.
  • Snakk med noen du kan snakke åpent og ærlig med, som ikke vil prøve å forme dine svar ved å mene og gi råd.
  • En nøytral person utenfra ser deg uten bias, er åpen, nysgjerrig og stiller gode spørsmål for å hjelpe deg å finne svarene selv.
  • Min anbefaling er å snakke med en profesjonell, da de er målrettet og bidrar til et laserfokus og oppdagelser om deg selv som du får bruk for når du skal fremstille deg selv i CV, søknad og intervju. Det gir også et trygt rom å si høyt og øve.
  • Tørr å åpne deg selv og gå ærlig inn i hvem du er og ikke er. Det er da du får mest ut av prosessen.

«Hvordan kan jeg få frem hvor mye man får ut av dette?», avlutter en undrende André.

Sammen får vi til mer!

Ønsker du å vite mer om Innsjekkprosessen til Karriereløft? Les mer her: Innsjekkprosessen

  • Det individuelle løpet kan du ta når det passer deg.
  • Ønsker du å delta i en gruppe med likesinnede, så er det oppstart i uke 37.

Ta gjerne direkte kontakt med meg for en uforpliktende prat:

Linda Jensen

Mobil. 99 40 58 06

Epost: linda@karriereloft.no