54 år og nyansatt i drømmejobben!
Da hun fylte 50 år fryktet Lise at hun hadde blitt for gammel til å jakte drømmen. Fire år senere takket hun ja til drømmejobben. Frykten viste seg å være ubegrunnet. – Tenk om noen hadde sag til meg for 4 år siden at dette går fint! Jeg er så glad jeg turte, stråler Lise.
3. juni 2024 tikker en sms inn fra Lise: «Yes! I dag kom tilbudet om fast stilling ved Nøttery videregående skole 😊». Siden hun fikk karriereveiledning for 4 år siden, har vi vært enige om å holde kontakten helt til hun når målet. Den gang laget vi filmen om Lise 50 år som sa opp jobben for å jakte en jobb med mening. I sommer møttes vi for å skrive denne bloggen om reisen dit.
Den gang da
-Jeg husker at jeg ikke var fornøyd jobbmessig. Jeg likte kollegaene mine godt, men satt mye på kontoret, savnet å være mer med folk og få til noe nytt sammen med andre. Når bunker blir snudd og det ikke ønskes å gjøre ting på nye måter, – da blir jeg frustrert. Jeg trenger å være foroverlent. Aldri være i mål. Jeg drives av det.
-Det var bare å erkjenne at jeg ikke var der jeg ønsket å være. Det ble enda tydeligere da Corona førte til endring av oppgaver. Da fikk jeg den pushen jeg trengte. I juni 2020 sa jeg opp en trygg jobb uten å vite hva jeg skulle gå til. Det var skummelt, men kjentes riktig! Jeg visste bare at jeg ikke kunne bli. I dag er jeg så glad jeg hadde motet til å si opp!
-Jeg sa til barna at nå skal jeg være mer hjemme. I ettertid har de parert meg på det: «Det har ikke stemt mamma! Du har jobbet mye mer, men du har også vært mye gladere.» 😊
-Jeg var redd for alderen. Fryktet at ingen ville ansette meg. Det hadde jeg faktisk nesten glemt. Den frykten har heldigvis vist seg å være ubegrunnet.
-Jeg var redd for økonomien. Men, i ettertid ser jeg at det også var uten grunn. Vi har jobbet hardt hele livet, og mannen min er klok økonomisk, så vi var heldige og hadde et godt økonomisk utgangspunkt. Ved å stramme inn litt på forbruket og jobbe litt hele tiden, så har også det gått helt fint.
-Jeg hadde nok ikke turt dette spranget uten det tette og nære nettverket jeg hadde rundt meg. Mannen min og min beste venninne har støttet, heiet og forsikret meg om at det går bra. Og, så var det fint å ha deg som profesjonell. I tillegg til å heie, stilte du andre spørsmål, som gav nye innsikter og jeg fikk gå noen viktige ekstra runder.
-Karriereveiledningen jeg fikk hos deg, var med å stake retningen til jobben jeg har i dag.
Det var f.eks. en jobb ved Horten Videregående som jeg hadde lyst på, men følte meg underkvalifisert til, og jeg kviet meg for å ringe. Du gav meg den lille dytten, som gav meg motet til å ringe. Den samtalen – det skrittet ut av komfortsonen – er uten tvil en av årsakene til at jeg er der jeg er i dag. Jeg fikk jobben! 😊
Situasjonen nå
-Nå har jeg allerede jobbet et år som vikar på min nye arbeidsplass. Hittil har jeg ikke vært så opptatt av at stillingen må være fast. Det har ordnet seg hvert år. Vikariatene har gitt meg verdifull erfaring, som nå gir meg trygghet inn i den faste stillingen. Jeg må allikevel innrømme at jeg er lettet, glad og litt stolt for at jeg har nådd målet om fast stilling i drømmejobben!
-Samtidig, så er jo jeg kodet slik at jeg tenker ikke at jeg er i mål for livstid. Det ville vært å resignere. Det er ikke meg. Men, jeg er i mål med det valget jeg tok om å gjøre noe annet. Jeg liker godt å undervise, og det passer meg bra å jobbe hardt gjennom skoleåret og ha lengre avspaseringer i feriene. Jeg gleder meg til å jobbe noen år nå, bidra der det trengs, samt få enda mer erfaring og muligheten til å lære nye fagområder.
På spørsmål om hva det siste året som vikar har gjort med henne, svarer Lise kjapt: -Det har gjort noe med selvtilliten. Jeg har bevist overfor meg selv at jeg klarer det!
-Jeg har også blitt oppmerksom på hvor godt jeg har det sammen med kollegaene. Vi er 15 stykker og jeg føler at alle heier på alle. De står så tett rundt, hjelper, heier, støtter og deler hvis jeg trenger. Jeg hadde det også slik med noen kollegaer tidligere, men her er dette kulturen. Vi er alle et team. Jeg føler meg så trygg på at jeg er en del av noe som er litt større enn meg, og at sammen får vi dette til. Primærjobben består i å være alene i klasserommet, og da er det så viktig å ha noen å sparre med. Jeg opplever også at min leder har ryggen min. Leder og kollegaer betyr alt på en arbeidsplass! Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag!
Veien hit
-Etter karriereveiledningen sommeren 2020 fant jeg ut at jeg ville bli rådgiver for ungdom, og startet studie i karriereveiledning i Bergen. Høsten 2021 fortsatte jeg med studier i praktisk-pedagogisk-utdanning (PPU). Jeg skrev min første eksamen. Det var utfordrende, men jeg jobbet meg gjennom og lærte noe nytt hele tiden. Heldigvis fikk jeg en god studievenninne. Vi støttet hverandre gjennom løpet. Å få «papiret» etter eksamen i juni fjor, – det var stort! Tenk, – jeg har tatt meg en utdannelse til!
-Jeg har hele tiden jobbet noe ved siden av studiene. Første jobben var den jeg fikk ved Horten vgs. NB! Husk at du ikke bare søker – du må ringe også! Det var det som førte til at jeg kom til intervju og fikk tilbud om vikariat over bordet. Jeg var der i nesten 3 år. Det gav meg verdifull erfaring, som igjen bidro til at jeg fikk vikariatet ved Nøtterøy vgs., hvor jeg fikk vist frem hva jeg kan, som igjen bidro til at jeg nå fikk tilbud om fast stilling. Det var skikkelig stas å motta første lønnsslipp hvor det ikke stod lærer uten utdanning, men adjunkt med tilleggsutdanning 😊
Hva er du mest fornøyd med?
-Det jeg er aller mest stolt av, er at jeg satte meg et mål, stod i det og gjennomførte! Det har ikke vært så vanskelig som jeg trodde.
–Å ha kjent på kroppen hva det vil si å være i eksamensmodus, og bli sjekket ut av sensor, er en nyttig erfaring for meg som lærer. Den gjør meg forhåpentligvis bedre i stand til å støtte elevene til å få en bedre eksamenserfaring.
-Jeg er også godt fornøyd med hvor fint liv jeg har hatt i disse 4 årene. Jeg har hatt det bra, og tenker ikke at det har vært et slit. Jeg har bare gjort en jobb. Det har tidvis vært krevende, men det gjør noe med deg når du får det til. Det gir en enorm mestringsfølelse.
-Mannen min fortjener en hyllest for at det har gått så fint. Vi er fortsatt gift og har klart å ha det godt gjennom flere runder med eksamen og sene kvelder med lesing. Han har virkelig støttet meg gjennom dette.
-Jeg håper også at jeg har vært et forbilde for ungene mine. Jeg har vist at selv som 50 åring går det an å velge noe annet. Valgene de tar nå er ikke for hele livet. Jeg håper de ser at veien blir til mens man går. Det går helt fint å ta det mer med ro, og gjerne ta veien innom noe de liker! Vi er alle så forskjellige, og jeg ønsker å støtte de i å gå for det de ønsker. Det er så mange veier til Rom!
-Det har vært veldig betydningsfullt at jeg har klart å opprettholde de ukentlige gåturene med min aller beste venninne i disse 4 årene. Hun kan jeg sparre med. Hun har vært en uvurderlig støtte. Det var hun og mannen min som fikk meg til å ta dette valget. Å klare å holde på de som betyr aller mest, har vært aller viktigst for meg og bidratt til at jeg kom i mål.
Snakk om – snakk med!
Lises tips:
- Ta kontakt med en profesjonell. For meg var det avgjørende å møte en som traff godt på kjemi og ville meg vel, men som også hadde fagkompetanse som hjalp meg å ta bevisste valg. Jeg hadde ikke kommet så langt hvis jeg ikke hadde møtt deg. Du hjalp meg å se mine kjerneverdier og hvor er jeg best. Man kan google seg til mye, men det er avgjørende å ha noen å sparre med.
- Ha noen rundt deg som heier på deg, og hold godt på dem.
- Tenk over hva som er det verste som kan skje, for det er kanskje ikke så ille?
- Sett foten i bakken en gang iblant for å sjekke ut hvor er du nå, og er det der du vil være? Det hjelper en karriereveileder deg med.
- Kjenn etter hva du har lyst til.
- Det er så lett å synse og la seg stoppe av frykt for økonomien. Sjekk grundig hvilke muligheter som finnes innen din økonomi. Vi tok noen runder på lån, tok ned forbruket, og jeg har blitt flinkere på gjenbruk. Det gikk fint!
- Hvis du ønsker å ta utdannelse som voksen, så er første trinn å tillate deg å prioritere denne tiden på deg selv. Det krever også at du rydder i egen tid og velger bort noe for å få det til
Det er ikke for sent selv om du er 50+ !
- Klikk på bildet nedenfor for å se filmen om Lise.
- Reportasje i TB kan du lese her.
- Hvordan det går etter et år kan du lese her.
Vil du vite mer om Innsjekkprosessen til Karriereløft: Les mer her
Ta gjerne direkte kontakt for en uforpliktende prat:
Linda Jensen
Mobil. 99 40 58 06
Epost: linda@karriereloft.no