Master men ingen erfaring

Våren 2019 fikk Ane A på masteroppgaven i HR og Ledelse. Livet smilte! Med stort pågangsmot og lyst til å bruke det hun hadde lært, søkte hun jobber. Det ble «stang ut». Enten manglet hun erfaring eller var overkvalifisert. Hvordan skulle hun få napp til den første jobben som gav henne erfaring? Det tok litt over et år!

Etter utdannelsen i Oslo ønsket Ane å bosette seg i Tønsberg. – Den gangen forstod jeg ikke hvor langt unna jeg var å få en jobb i Vestfold, forteller Ane. Det var vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg søkte alt relevant, men det ble stang-ut. Når jeg søkte HR-stillinger var beskjeden; – beklager du mangler erfaring. Når jeg søkte andre administrative stillinger, svingte det fra lykken over at det stod mellom meg og en annen med bachelor, til fortvilelsen da telefonen kom med beskjeden; – beklager, vi valgte den andre. Du er dessverre overkvalifisert!

Det siste året har vært en følelsesmessig berg- og dalbane. – Jeg visste ikke hva som kom til å skje, fortsetter Ane. Hadde heldigvis jobben i «bolig», men ville så gjerne få brukt meg. Få brukt det jeg hadde lært. Starte min karriere!

For Ane ble det viktig å involvere de hun har rundt seg. Å ha noen å snakke med og få råd hos har vært gull verdt. De har bidratt med perspektiver hun ikke hadde tenkt på selv. Det har vært et aktivt år hvor hun har deltatt i trainee-program, hatt mentor og gått til karriereveiledning. – Når jeg ser tilbake på dette året, innser jeg hvor mye jeg har lært! Erfaringene har gjort det mye tydeligere hvem jeg er. Hva jeg vil. Hva jeg ikke vil. Jeg har blitt bedre kjent med meg selv! Og så har jeg lært at det lønner seg å aldri gi opp!

Det er en strålende ung kvinne som kommer innom for en prat etter endt arbeidsdag hos NAV Larvik. En helt annen enn hun som kom til karriereveiledning for et år siden. I dag nyter hun arbeidsdagene ved NAV – Larvik. Nøkkelen til sin første bolig får hun om et par måneder. Endelig!

I Tønsberg-regionen har vi fokus på å tiltrekke oss bedrifter for fremtiden. Undertegnede undres noen ganger over hvordan vi kan tiltrekke og beholde våre talenter?

Ane har noen råd til bedrifter i Tønsberg:

  • Ta inn praksiskandidater fra Høyskole/universitet i 3 måneder. Vi trenger trening og erfaring for å få vår første jobb.
  • Store bedrifter kan ha som policy å ta inn nyutdannede, f.eks. i interne fadderprogram. Det er ikke bare sykepleiere som trenger trening og erfaring for å bli god. Det gjør vi andre også. HR er et fagområde hvor du blir god gjennom praksis. Vi trenger erfaring for å lære!

På spørsmål om hun har noen tips til unge i samme situasjon, svarer Ane:

  • Det kan være vanskeligere å få den første jobben enn du tror.
  • Ha troen på at det ikke er deg som er årsaken til at det blir stang-ut. Husk at de du konkurrerer med er de som har jobberfaring fra før. Ha tålmodighet så vil din mulighet komme.
  • Ikke sammenlign deg med resten av kullet.
  • Vær tålmodig. Vit at det er krevende å finne den første jobben som matcher deg. Det tar tid.
  • Det krever innsats å finne drømmejobben, og det starter med jakten på jobben som gir deg erfaring. Sikt bredere. Grip de sjansene og de erfaringene som kommer!
  • Veien er mer interessant enn stillingen!
  • Den gang så jeg ikke for meg at min første jobb skulle bli i NAV. I dag ser jeg på denne jobben som en unik mulighet, hvor jeg får nyttig erfaring og får utvikle meg.

Men, viktigst av alt, vit at det ordner seg!