Du må erfare for å vite

Husker du filmen om Maria? Kaoset hun opplevde da hun skulle velge studie etter videregående? Så mange råd. Så mange valgmuligheter. Sanger? TV? Ambulanse? Den umulige jakten på dette ene riktige valget…

Nå er det snart et år siden hun flyttet til Oslo for å studere sykepleie. Jeg har invitert henne til lunsj på brygga. Lurer på hvordan hun har det.

Mens kelneren viser oss til bordet bombarderer Maria meg med spørsmål: «Hvordan har du det da? Hvordan går det med Karriereløft? Så fine videoer du og André har laget!» Maria retter hele sin oppmerksomhet mot meg. Jeg føler meg sett! «Heldig er pasientene som får oppleve deg som sykepleier,» humrer jeg. «At jeg skal jobbe med mennesker føles ihvertfall helt riktig!» stråler Maria tilbake.

Nå har Maria det veldig bra! Gleder seg til skolestart. «Jeg er så stolt over å være sykepleierstudent,» fortsetter hun. «Det siste året har vært så lærerikt og meningsfylt. Det er skikkelig gøy å utvikle en kompetanse ikke alle har. Jeg har fått mange nye inntrykk. Lært mye om meg selv. F.eks. så var jeg forutinntatt og trodde at å jobbe på gamlehjem, det var ikke noe for meg. Men, så viste det seg å bli den beste erfaringen i praksistiden. Man kjenner ikke seg selv før man har prøvd det! Nå har jeg en trygg og god følelse over valget. Min karriere-reise har startet!» stråler Maria .

Når jeg spør hva som er hennes viktigste lærdom, er svaret klokkeklart: «At jeg endret tankesett til at det ikke avhenger av dette ene valget; – å måtte finne drømmejobben nå. Det handler mer om å like der man er på vei og tro på at det er gjennom å bygge erfaringer, sten på sten, at det blir tydelig hva jeg liker og passer til.»

Filmen om Maria har fått over 7.300 visninger. Hva har gjort den så populær? Kanskje kaoset hun opplevde var gjenkjennelig for mange?

Og her er tipsene Maria vil gi til de som begynner på nytt studie nå:

  • Senk skuldrene og ha realistiske forventninger til deg selv.
  • Velg noe du har interesse for. Det er et godt sted å starte.
  • Det handler kanskje ikke om dette ene riktige valget «the one and only». Jeg tror faktisk ikke det finnes.
  • Du og kvalitetene dine kan passe til så mye.
  • Hopp i det! Tørr å gå for det som kjennes riktig for deg NÅ.
  • Vær fornøyd med at du har tatt et valg. Prøv å nyte!
  • Hva du passer best til tror jeg ikke du finner ut før du har prøvd det.

En leende Maria reiser seg fra bordet med sluttreplikken:

– og nå kan jeg ut fra egen erfaring si;

Slapp av – det ordner seg – veien blir til mens du går den!

Er du usikker på valget?

Ta kontakt for en uforpliktende prat:

linda@karriereloft.no

mobil: 99 40 58 06